Hiking

Lagano ili teško, izbor je na vama!

  • slider
  • slider
  • slider
  • slider

Predivne planine Bosne i Hercegovine vas neće razočarati niti će vas ostaviti ravnodušnima.

Planina Visočica je prirodna grannica između Bosne i Hercegovine. Visočica je dobila ime prema velikom broju njenih vrhova, među koje spada Džamija (1967 m), Veliki Ljeljen (1963 m) i Vito (1960 m), kao jedna od najvećih. Sjeverna strana Visočice sastoji se od planinskih travnjaka u rasponu od 1300 do 1400 metara iznad zemlje, a njezin južni donji dio obrastao je šumskim stablima. Ovdje se nalazi nekropola Poljice sa 49 stećaka, koji je proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Prenj je najljepša, najatraktivnija, ali i najokrutnija planina u Bosni i Hercegovini, koju mnogi izletnici nazivaju Hercegovačka Himalaja. Prenj je planinski lanac u Hercegovini s mnogim vrhovima, a najviši je nazvan "Zelena glava" 2155m iznad razine mora. Ova je planina smještena u srcu Dinarida, u sjevernom dijelu Hercegovine.

Prenj se nalazi između rijeke Neretve, kod Konjica, do Bijelog Polja kod Mostara na sjeverozapadu, a na jugoistoku su vezani planinski vrhovi: Velež (1969m), Crvanj (1921m) i Visočica (1964m). Prenj pripada visokim planinama Bosne i Hercegovine. Vrhovi Prenja su zanimljivi i atraktivni za planinare koji vole gledati krajolike raznovrsne s bijelim snijegom i zelenim borom.

Čvrsnica je jedna od najviših planina u Bosni i Hercegovini (vrh Pločno 2228m). Poznata je po prirodnom fenomenu „Hajdučka vrata“, koja su 1985. g. proglašena nacionalnim spomenikom. Zbog svoje raznovrsnosti i ljepote omiljena su destinacija planinara kako iz BiH, tako iz čitave regije. Bogata je endemskim vrstama kao što su: Munika, Triton endemični vodozemac čiji je dom jezero Crvenjak, dok je dom ribe Oštrulje Blidinjsko jezero. Planina koja očarava svojom ljepotom, Čvrsnica je blago prirode i destinacija koju definitivno morate posjetiti.

Lagano ili teško, izbor je na vama!

Hiking Ture

Dođite i doživite jedinstvenu ljepotu prirode i gostoprimstvo ljudi ovog podneblja.
Naše HIKING ture zamišljene su tako da svi posjetitelji dožive jedno nezaboravno iskustvo!

ČVRSNICA HIKING TURA

Grupa dolazi organizovanim prevozom do početne tačke pješačenja – Vitlenica sa 1470m nadmorske visine. Zatim se staza na 1860m nadmorske visine račva za Hajdučka vrata, planinski dom Vilinac i vrh Veliki Vilinac.

PLANINA VISOČICA

Na nadmorskoj visini od 1691m, na planini Visočici nalazi se nekropola Poljice sa 49 stećaka, koja je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Planina Visočica čini prirodnu granicu između Bosne i Hercegovine.

DNEVNA TURA PRENJ

Crno polje – Lasni do - Jezerce – vidikovac. Ciljna tačka je Jezerce, hladne planinske vode i najveći izvor na cijeloj planini Prenj. Trajanje ove ture je 6-8 sati, ovisno o fizičkoj spremnosti grupe sa pauzom za ručak i fotografisanje.

DVODNEVNA TURA PRENJ

Prenj je najljepša, najatraktivnija ali i najsurovija planina u Bosni i Hercegovini. Cilj ovog planinarskog pohoda je osvajanje vrha Zelena Glava. Zelena glava je najviši vrh Prenja sa nadmorskom visinom od 2155m.