Fly Fishing - Mušičarenje

Pružamo izvrsne ribolovne mogućnosti za vas!

  • slider
  • slider
  • slider

Bosna i Hercegovina pruža izvrsne ribolovne prilike, dobro održavana čista voda puna ribe garancije je izvrsnog ulova.

Rijeka Neretva dobila je ime od Kelta, nazivali su rijekom "Nera Etwa", što znači Božanska rijeka, a nema sumnje da je to doista Nil Bosne i Hercegovine. Uistinu, cijelom dužinom rijeke Neretve nailazite na Neretvansku Mekousnu pastrmku (Salmo obtusirostris), Glavaticu (Salmo marmoratus - Marble trout) i Smeđu pastrmku (Salmo trutta).

Neretva je rijeka u kojoj možete doslovno prakticirati bilo koju metodu poznatu svijetu ribolova. Suhi fly fishing je najbolji tijekom večeri do apsolutnog mraka a i poslije. Nymph ribolov je bolji tijekom dana. French nymphing vjerojatno je najbolji način. Spin ribolov je također dopušten na pojedinim mjestima. Štapići od 2 do 5 težine od 8 do 10 stopa savršeno je za ribolov pastrve. Plutajuća linija koja odgovara štapiću je bitna. Poželjni su prečaci od 0,14 do 0,10.

Male uzorke suhih mušica kao što su f fly i mali padobran Adams na kuke 14,16,18, kao i izlazeći te pramčani uzorak na istim veličinama kuka, su neke od poželjnih suhih mušica. Standardni PT i GRHE nimfe su male veličine od 12 do 20 također su izvrsne za ova područja. Bakar je poželjna boja zrna.

Ribarska sezona na rijeci Neretvi kreće 1. aprila, a završava 1. novembra svake godine. Dopuštena je samo jedna letjelica, samo zupčaste kuke. Najbolja sezona počinje u junu i završava u septembru. Za dry fly fishing, nakon sredine srpnja do kraja rujna.

Bistro!

TURISTIČKI ARANŽMAN FLY FISHING

4 dana/3 noći - 443€/po osobi

Dan 1. Dolazak
Dolazak na aerodrom Sarajevo, prevoz do Boračkog jezera ili Glavatičeva. Piće dobrodošlice, smještaj i večera. Ovisno o vremenu dolaska, šetnja po prirodi.

Dan 2. FLY FISHING
Nakon doručka, odlazak na tzv. mušičarsku stazu sa iskusnim vodičem. Ručak u jednom od lokalnih restorana, te povratak na rijeku. Nakon cjelodnevnog mušičarenja, povratak u smještaj, gdje se uz večeru razgovara o proteklom ribolovnom danu.

Dan 3. REVIR GLAVATIČEVO
Nakon doručka, odlazak na revir Glavatičevo sa vodičem koji će vam dati instrukcije o mogućnostima koje nudi ovaj poseban revir. Dužina revira je 3.600 metara, što osigurava nesmetan ribolov za više ribolovaca koje možda nećete niti sresti. Kada je vodostaj niži, čitav revir možete proći idući sredinom vode, birajući lokacije na koje ćete prezentirati vaše mušice. Ručak na rijeci. Nakon cjelodnevnog boravka na Neretvi, povratak u smještaj i večera.

Dan 4. SARAJEVO
Nakon doručka, ribari organizovanim prevozom idu na aeodrom Sarajevo. Ukoliko vrijeme dozvoljava, moguće organizovati obilazak Konjica ili Sarajeva. Napomena: U agenciji Visit Bosnia možete naći sve što vam je potrebno za fly fishing. Naši vodiči su i sami strastveni ribolovci, tako da smo sigurni da ćete imati puno zajedničkih tema, a možda ostvariti i neko novo prijateljstvo.

Aranžman uključuje:
- Transport
- Smještaj
- Hrana
- Dozvolu za ribolov
- Profesionalni flyfishing vodič

Poznato je da se većina mušičara veoma humano odnosi prema ribama i da su nerijetko pobornici pokreta „uhvati i pusti“ (Catch & Release) što veoma povoljno utiče na zaštitu ribljeg fonda. Na kraju, bez obzira kojom tehnikom lovite ribu, vaš odnos prema ribi i prirodi mora biti sa poštovanjem.
Jednom ulovljena riba koja završi na trpezi pruža užitak samo onome ko je pojede, a ulovljena, uslikana i vraćena ponovo u vodu pružiće užitak mnogim ribolovcima.
Visit Bosnia želi Vam Bistro!!!